Skip to main content

Wat kost personeelsverloop?

Om te beginnen kost personeelsverloop al veel geld. Vaak wordt ervan uitgegaan dat het vervangen van een goede werknemer zo’n 20% van een jaarsalaris kost. Deze kosten komen voort uit bijvoorbeeld het afwikkelen van het vertrek, het tijdelijk overnemen van werkzaamheden, de werving en selectie van een nieuwe werknemer en natuurlijk het inwerken en trainen van de nieuwe collega.

Er komen echter nog meer kosten bij. Denk bijvoorbeeld aan een verlies van klanten door het wegvallen van het netwerk van de oude collega, een verlies van kennis en ervaring en eventuele imagoschade door ontevreden werknemers. Het vertrek van een medewerker zorgt daarbij voor extra werkdruk en onrust in het team. De kosten van het vervangen van werknemers kunnen dus oplopen.

Welke extra kosten brengt een mismatch?

Het is natuurlijk mogelijk dat de nieuwe collega geen goede match is voor het bedrijf, de functie, of het team en hierdoor het bedrijf verlaat. Dit noem je een mismatch, waar je niet op zit te wachten na de zoektocht naar een nieuwe medewerker. Het proces van vervanging begint opnieuw en ook hier zijn kosten aan verbonden. Deze bestaan uit vier componenten. Allereerst de nieuwe werving zelf, die al snel 100 werkuren kan kosten wanneer een bedrijf dit besluit zelf te doen. Wanneer er een nieuwe collega is gevonden, kost het inwerken en opleiden van de nieuwe werknemer natuurlijk ook veel tijd en geld.

Verder kan er in de periode dat de vacature niet is ingevuld veel geld misgelopen worden. Gaat het bijvoorbeeld om een sales professional, dan ontstaan er onbenutte saleskansen in de markt. Dit kan uitlopen tot wel 1 tot 1,5 keer een jaarsalaris en daarbij kunnen concurrenten profiteren van deze gemiste kansen. Ten slotte kan een hoog personeelsverloop ook leiden tot een imagoschade. Deals worden gesloten op basis van vertrouwen en een slechte reputatie door een hoog personeelsverloop kan hier invloed op hebben.

Hoe voorkom je een mismatch?

Een mismatch is dan ook iets wat je zoveel mogelijk wilt voorkomen. Wat hierbij kan helpen is om een zo duidelijk mogelijk functieprofiel op te stellen en helder te hebben wat van de openstaande functie gevraagd wordt. Zo kun je gerichter op zoek naar de nieuwe collega. Wanneer het sollicitatieproces van start gaat, is het belangrijk om goed te weten wie je in huis haalt. Kijk verder dan alleen het CV en gebruik bijvoorbeeld een persoonlijkheidstest om je kandidaten echt te leren kennen. Zorg er ook voor dat meerdere medewerkers van het bedrijf bij de aanname betrokken zijn en luister naar hun mening: zij moeten immers werken met de nieuwe collega.

Natuurlijk is het ook mogelijk om de werving en selectie uit te besteden aan een extern bedrijf als ES – Partners in Search. Het bedrijf verliest zo geen tijd, de druk wordt eraf gehaald en de negatieve effecten van een openstaande vacature op het team worden zo geminimaliseerd. Het recruiten van mensen is vakwerk en vraagt daarom om vakmanschap waar niet ieder bedrijf de tijd voor heeft. In de tussentijd kan het helpen om een tijdelijk een interimmer in te zetten op de vacante positie. Dit haalt iets van de druk op het team weg.

Meer weten?

Heb je interesse in het uitbesteden van het werving- en selectieproces, of zoek je zelf een nieuwe uitdaging? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wil je meer weten over de precieze kosten van een mismatch? Klik dan hier.