Creatieve vragen voor een sollicitatiegesprek, bestaan deze wel?
Een sollicitatiegesprek is voor zowel werkgevers als potentiële werknemers erg belangrijk. Het is de manier om erachter te komen of iemand een openstaande functie goed kan vervullen, maar ook om te kunnen inschatten of de sollicitant goed in het team zal passen. Om erachter te komen of dit ook echt zo is, zullen er vragen gesteld moeten worden. Maar wat voor vragen zijn goede vragen? Op het internet zijn ontelbare ‘creatieve’ vragen te vinden, maar zijn deze vragen in elke situatie toepasbaar en zijn ze echt zo creatief? Wij van ES – Partners in Search zijn van mening dat er een aantal dingen belangrijker zijn dan de vragen die gesteld worden. Deze tips zijn met behulp van onze coach, Mariska Werlich, opgesteld.
ollicitatie tip: Zorg voor een veilige setting
Allereerst is het van groot belang dat de potentiële nieuwe collega zich veilig voelt tijdens het gesprek. Alleen dan zal iemand zichzelf openstellen. Zorg daarom voor een fijne, open setting. Als dit het geval is, kun je als werkgever vervolgens de verdiepende vragen stellen. Bedenk hierbij dat het niet altijd om het directe antwoord gaat dat iemand geeft, maar hoe diegene reageert op de vragen. Als werkgever kun je snel zien waar iemand enthousiast van wordt, of juist niet. Zo kan je iemand ook beter adviseren indien de vacature misschien toch niet helemaal geschikt is. Een bepaalde vorm van kwetsbaarheid moet mogelijk zijn.
Sollicitatie tips om een open setting te creëren
Hoe zorg je voor een open en veilige setting waarin iemand comfortabel is om vragen te beantwoorden? Om te beginnen is de ruimte belangrijk. Iemand komt sneller in zijn comfortzone wanneer diegene zich bevindt in een open en sfeervolle ruimte die rustgevend is. Niet te donker en niet te krap, maar vriendelijk en welkom. Heet daarbij iemand op een relaxte manier welkom en biedt die persoon een drankje aan. Zorg er daarbij voor dat niet meteen het gehele team bij de sollicitatie is, maar een select aantal personen waardoor de kandidaat niet overweldigd wordt. Begin het gesprek vervolgens met een paar open vragen die niet direct gerelateerd zijn aan de vacature om iemand op zijn gemak te krijgen. Wees bijvoorbeeld niet bang om het ijs te breken met een bijzondere vraag!
Sollicitatie tip: Elke kandidaat is uniek
Vanuit de werkgever is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je elke kandidaat als uniek ziet. Eerdere werkervaring kan een indicatie geven, maar hoeft niet altijd bepalend te zijn. Gebruik het CV dus als leidraad, maar ga het gesprek met een open houding in. Stel vervolgens gerichte vragen om erachter te komen of de oorspronkelijke indicatie wel echt waar is. Ook is het belangrijk om de tijd te nemen voor een gesprek, soms is anderhalf uur zelfs wenselijk. Maak daarbij gebruik van de ongeplande dingen die ontstaan tijdens een sollicitatiegesprek. Denk hierbij aan ruimtes die dubbel bezet zijn, files waardoor iemand te vroeg of juist te laat is en collega’s die niet komen opdagen of juist komen binnendruppelen. Kijk hoe de kandidaat hierop reageert en baseer hier het gesprek op.
Meer sollicitatie tips nodig?
Het mag dus duidelijk zijn dat wij bij ES – Partners in Search van mening zijn dat een sollicitatiegesprek geen ‘creatieve’, vaste vragen nodig heeft. Zorg voor een veilige omgeving waarin iemand zich open durft te stellen en maak gebruik van de onverwachte dingen die kunnen gebeuren. Let op hoe iemand reageert op een vraag in plaats van slechts te focussen op het antwoord zelf. Op deze manier leer je iemand echt kennen en kan je goed inschatten hoe iemand in de functie en het team zal passen. Deze tips zijn opgesteld met behulp van Mariska Werlich, onze coach werkzaam binnen ES – Partners in Search.. Voor meer informatie over sollicitatiegesprekken kunt u contact met ons opnemen.