Skip to main content

Wanneer beginnen als interim finance professional?.

De Chinese filosoof Confucius stelde het als volgt: ‘Het beste moment om een boom te planten is tien jaar geleden, het één na beste moment is nu’. Deze wijsheid kunnen we ook toepassen op de vraag wanneer je als finance professional moet gaan starten als zzp’er. Nu! Zeker gezien de vraag in de markt en het tekort aan goede finance professionals.
Wat moet je regelen als interim finance professional?

Om aan de slag te kunnen als zzp’er moet je een drietal belangrijke dingen regelen:

  1. Inschrijven als zzp’er bij de Kamer van Koophandel

Je kan alleen aan de slag als interim finance professional wanneer je ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel. Een inschrijving kost eenmalig €51,95. Maak dus snel een afspraak bij de KvK wanneer je voor jezelf wilt beginnen!

  1. Bankrekeningnummer aanvragen

De volgende stap is een bankrekeningnummer aanvragen voor je onderneming. Het is verstandig om je eigen financiën en de financiën van je interim onderneming gescheiden te houden. Dit voorkomt verwarring bij jezelf en de belastingdienst.

  1. Essentiële verzekeringen regelen

Vervolgens is het verstandig om een aantal essentiële verzekeringen te regelen. Eén van deze is de WA verzekering. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid en deze heb je als zzp’er zeker nodig. Maar waarom? Wanneer je als zzp’er aan het werk bent op kantoor van de opdrachtgever en je stoot per ongeluk die ene dure vaas om, is het fijn als je hiervoor verzekerd bent. Ons advies is dan ook om deze zo snel mogelijk af te sluiten.
Hoe krijg je je eerste opdracht als interim finance professional?

LinkedIn is een van de belangrijkste plekken waar je opdrachten kan vinden of waar opdrachtgevers jou kunnen vinden. Zorg er dus voor dat je LinkedIn profiel is geoptimaliseerd wanneer je opdrachten wilt ontvangen. Zet het schuifje open dat je beschikbaar bent voor nieuw werk! Deze is alleen zichtbaar voor recruiters en laat hen weten dat je openstaat voor opdrachten. LinkedIn is echter niet alles. Zorg dat je een aantal bureaus om je heen verzamelt waar je een relatie mee opbouwt! In mindere tijden zal een bureau als eerste aan jou denken. Informeer daarbij een aantal recruiters die je misschien kent en laat je netwerk weten dat je voor jezelf bent begonnen. Vanuit hier zal het balletje gaan rollen.
De uitdaging als interim finance professional

Wanneer je nog in loondienst bent, heb je te maken met een opzegtermijn.  Bij interim aanvragen is er bijna altijd sprake van spoed en moet je bij wijze van spreken morgen al starten. In de praktijk gaat daar nog wel een aantal dagen overheen, maar wanneer je te maken hebt met een opzegtermijn is het niet mogelijk om je kandidaat te stellen. Je kan mogelijk iets doen met je vakantiedagen, maar houd er rekening mee dat je niet vanaf de eerste dag beschikbaar bent. Dit vraagt geduld, maar weet dat je eerste opdracht zal komen!
Tariefstelling van een interim finance professional

Een van de voordelen van werkzaam zijn als zzp’er is het uurtarief dat je zelf kan bepalen: er is niet één zzp-tarief. Tegelijkertijd is dat ook de onzekerheid: welk uurtarief kan ik vragen? De hoogte van dit uurtarief is bijvoorbeeld afhankelijk van de inhoud van de opdracht in kwestie. Welke specifieke kennis en ervaring worden gevraagd? Ook spelen je opleidingsniveau, het aantal uur en de looptijd van de opdracht mee. Gelukkig hoef je alleen aan jezelf verantwoording af te leggen. Onze ervaring is dat je bij de eerste opdracht wat water bij de wijn moet doen en mogelijk genoegen moet nemen met een lager uurtarief dan je zou willen. Er komt toch een stukje onzekerheid bij kijken: je hebt jezelf nog niet bewezen als zzp’er. Wanneer je eenmaal hebt bewezen dat je de opdracht met succes kan uitvoeren, zul je zien dat je uurtarief gaat stijgen.
Betaaltermijn voor een interim finance professional

Als zzp’er geef je klanten gebruikelijk 30 dagen om facturen te betalen, al kan dit in de praktijk natuurlijk afwijken. Het is ook goed om te realiseren dat de belastingdienst kritisch naar je kijkt en wil zien dat je debiteurenrisico loopt. Dit loop je als je een factuur stuurt voor je diensten en het risico loopt dat deze wellicht niet betaald worden. In loondienst heb je dit risico niet. Debiteurenrisico laat dus zien dat je daadwerkelijk een ondernemer bent.

Contracten en overeenkomsten als interim finance professional

Met de komst van de wet DBA zijn de modelovereenkomsten en contracten ingevoerd door de belastingdienst. Als je volgens de door belastingdienst uitgegeven overeenkomsten werkt, dan zit je goed. Ons advies is dan ook gebruik te maken van deze goedgekeurde modelovereenkomsten. Zie hiervoor ook de website van de belastingdienst.
Coaching voor een interim finance professional

Wanneer je twijfelt om zelfstandig aan de slag te gaan, kan het een goed idee zijn om te praten met een coach. Een coach kan je namelijk helpen bij erachter komen waar precies je krachten liggen en hoe je deze kan overbrengen naar toekomstige klanten. Ook is een coach de perfecte persoon om eventuele twijfels en zorgen die je hebt als interim finance professional mee te bespreken. Ook gedurende de rest van je carrière als zzp’er is het fijn om een coach te hebben waarmee je alles kan bespreken. Bij ES – Partners in Search is Mariska werkzaam als coach en staat altijd open voor een gesprek. Schroom niet om haar een berichtje te sturen!
Meer info?

Wil je nog meer informatie of meer specifieke informatie over het starten als zzp’er? Neem dan contact op met Patrick Waardijk of Hendrik Roeleveld, onze experts op het gebied van zzp-zaken. Wil je meer weten over onze interim opdrachten? Neem ook dan contact op met Patrick en Hendrik, of kijk eens bij onze interim vacatures.